Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2020 жылғы 21 желтоқсандағы № ҚР ДСМ-302/2020 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2020 жылғы 22 желтоқсанда № 21857 болып тіркелді
1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;
Қазақстан Республикасы |
А. Цой |
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасы
Білім және ғылым министрлігі
|
Қазақстан Республикасы |
Денсаулық сақтау және білім беру ұйымдарында тамақтану стандарттары
2. Осы Стандарттарда пайдаланылатын терминдер мен анықтамалар:
6) денсаулық сақтау ұйымы – денсаулық сақтау саласындағы қызметті жүзеге асыратын заңды тұлға;
2-тарау. Білім беру ұйымдарында тамақтандыруды ұйымдастыру тәртібі
3. Білім беру ұйымдарында тамақтануды ұйымдастырудың жалпы қағидаттары мыналарды:
1) балалардың тамақтануының энергетикалық құндылығының энергетикалық шығындарға сәйкестігін;
2) тағамның химиялық құрамының организмнің физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігін;
6) балалардың жеке ерекшеліктерін есепке алуды;
1) білім алушылардың жалпы білім беру мекемесінде болу ұзақтығы;
3) балалардың физикалық жүктемелері ескеріледі.
12. Балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып, мәзірде:
1) тағам порцияларының массасы;
2) олардың тағамдық және энергетикалық құндылығы;
3) негізгі дәрумендер мен микроэлементтерге тәуліктік қажеттілік бойынша талаптар сақталады.
29. Балалар тағамына арналған тамақ өнімдері мынадай талаптарға жауап береді:
1) балалар тағамына арналған печеньеге қосылған қанттың құрамы 25 %-дан аспайды;
2) балалар тағамына арналған нан-тоқаш өнімдеріндегі тұз 0,5 %-дан аспайды.
30. Балалар тағамына арналған тамақ өнімдерінде мыналар қамтылмайды:
1) 0,2 %-дан асатын этил спирті;
1) қайта мұздатылған жануарлар мен құстардың өнімдері;
2) балық және балық емес кәсіпшілік объектілерінің қайта мұздатылған шикізаты;
4) құс етінен жасалған құрамында коллаген бар шикізат;
6) дәнекер және май тіндерінің салмақтық үлесі 20 %-дан асатын сіңірілген сиыр еті;
7) майлы тіннің салмақтық үлесі 70 %-дан асатын сіңірілі шошқа еті;
8) майлы тіннің салмақтық үлесі 9 %-дан асатын сіңірлі қой еті;
9) бұқалардың, қабандардың және арық жануарлардың еті;
10) бауырды, тілді, жүректі және қанды қоспағанда жануарлар мен құстардың қосымша өнімдері;
11) суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті;
12) диффузиялық қойылтылған шырындар;
15) гидрогенделген май мен майлар;
16) ыстық дәмдеуіштер (бұрыш, ак желкек, қыша).
34. Оқушылар саны 100 адамнан асатын білім беру ұйымдарында асханалар көзделеді.
3-тарау. Денсаулық сақтау ұйымдарында тамақтануды ұйымдастыру тәртібі
3) емдік тамақтануға басшылық жасау және кадрлар даярлау мәселелерінен;
44. Науқасқа диетаны тағайындау кешенді емдеудің нақты міндеттеріне сәйкес жеке жасалады.
48. Қорытынды деректердің негізінде қоймадан (қоймадан) тамақ өнімдерін беруге талап жазып беріледі.
64. Тамақты тікелей дайындау аға аспаз-бригадирдің басшылығымен жүргізіледі.
67. Ас үйдің өндірістік персоналын оқыту жоспарына санитариялық минимум бойынша сабақтар кіреді.
70. Денсаулық сақтау ұйымдарының ас блоктарында:
2) тамақ өнімдерін сақтау шарттары мен мерзімдері бойынша талаптар;